Günümüzde internet eko sisteminin en tepesinde arama motorları yer alıyor. İnternette var olmak, yer almak önemli ama görünmez olduktan sonra bunun hiçbir faydası yok. İşte internet üzerinde bulunabilir ve ulaşılabilmek için de mutlaka arama motoru algoritmalarına uygun hareket etmek gerekiyor. Bu dersimizde temel SEO kuralları ve internet gazeteciliği uygulamaları üzerine paylaşımlarda bulunacağız.
İnternet Gazeteciliği dijital network üzerinde rekabetin en sert olduğu iş kollarından bir tanesi. Özellikle konvansiyonel medyadan dijitale dönüşte hem gelir modellemede hem de kamuoyu algısı yaratabilmek için haber sitelerinin büyük trafiklere ihtiyacı var. Bu trafikleri elde edebilmek için hangi temel kurallara uymalıyız? Arama motorlarının algoritmaları arka planda nasıl çalışır? Google’da ilk sıralarda yer almanın sırları nelerdir? İyi bir haber sitesi nasıl bir yapıya sahip olmalıdır? Trafik kaynaklarını ve trafiğimizi nasıl analiz edebiliriz? Tüm bu bilgiler sizi gelenekselden dijitale gazetecilik dönüşümünde güçlü bir donanıma sahip hale getirecektir.
İnternet haberciliğinde ve dijital medya yönetiminde bilgilerimizi teknik algoritmalarla geliştirdiğimizde yaptığımız işin karşılığını almak daha kolay hale gelecektir. Arama motorlarının algoritmalarını, sosyal medya erişim algoritmalarını bilerek içerik üretmek ve içeriğinizi paylaşmak size aradığınız görünürlüğü sağlayacaktır.
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Barbaros Koçanalı; 1993 yılında özel bir firmada dijital projeksiyonlarla ilgili çalışmalara başladı.
2001 yılında Bursa Olay Medya’da ilk internet haber sitesinin kuruculuğunu ve 10 yıl boyunca da yöneticiliğini yaptı. Sonrasında meslek hayatına Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni olarak devam etti ve 2013 yılında kendi yazılım şirketini kurdu.
Koçanalı halihazırda; medyaların internet versiyonlarına ve internet gazetelerine hem yazılım desteği hem de danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Aynı zamanda www.haberyazilimi.com proje ortağı olarak çalışmaktadır.
Türkiye’de eğitim-öğretim ile reel iş hayatı arasındaki kopukluk, gerçek çalışma alanlarındaki istihdam donanımını da olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden bu eğitim başta İletişim Fakültesi mezunları olmak üzere, gazetecilik ve medya gibi alanlarda çalışmak isteyen veya medya sektörüne ilgi duyanlar katılabilir.